Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 11:43

Αίτημα Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τα Ιατρεία παχυσαρκίας.

EDDE

Αίτημα Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος συνάντησης
με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τα Ιατρεία παχυσαρκίας.

Πληροφορηθήκαμε από το ενημερωτικό δελτίο της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας για τη συνάντηση του προέδρου της με εσάς, τη Δευτέρα 7/9/2020, με αφορμή το έγγραφο της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Τμήμα Β’, με αρ. πρωτοκόλλου: Γ1β/Γ.ΙΙ./30132 σε απάντηση δικού μας σχετικού ερωτήματος. (σχετικό 1)

Η ΕΔΔΕ με το 27/8-5-2020 έγγραφό της (σχετικό 1) με θέμα “Ερώτημα για το πλαίσιο λειτουργίας Ιατρείων Παχυσαρκίας” αναζήτησε από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας όλες εκείνες τις πληροφορίες αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας Ιατρείων που στο χώρο τους έχουν στην είσοδο τους ή σε εσωτερικό χώρο, ταμπέλα με το τίτλο “Ιατρείο Παχυσαρκίας” συνοδευόμενο από το εμπορικό σήμα εταιρείας διακίνησης υποκατάστατων γεύματος.

Η απάντηση της διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ήταν ξεκάθαρη ως προς το ότι δεν υπάρχει κανένα θεσμοθετημένο πλαίσιο που να επιτρέπει την ονομασία χώρου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με τον τίτλο ιατρεία παχυσαρκίας. Eπίσης με βάση το συνολικό νομοθετικό πλαίσιο δεν δύναται να υπάρξει τέτοια σχετική ρύθμιση. (σχετικό 2)

Σας θυμίζουμε επίσης ότι το νομικό πλαίσιο διαφήμισης των ιατρών ρυθμίζεται από τα άρθρα 17 και 18 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (Ν. 3418/2005 ΦΕΚ 287). Έτσι, οι ιατροί οφείλουν να χρησιμοποιούν μόνο τον τίτλο με τον οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στον οικείο ιατρικό Σύλλογο. Αυτό υπενθυμίζει και το ενημερωτικό σημείωμα της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας προς τα μέλη της (σχετικό 3)

Επίσης όπως έχουμε ενημερωθεί από αναφορές πολιτών, στα συγκεκριμένα ιατρεία συνήθως, αν όχι πάντα, υπάρχει ενημερωτικό προωθητικό υλικό συγκεκριμένης εταιρείας. Μας έχει καταγγελθεί επίσης ότι γίνεται κατευθυνόμενη σύσταση και προώθηση για την χρησιμοποίησή των σκευασμάτων της εταιρείας αυτής. Χαρακτηριστικό της εμπορικής συναλλαγής αποτελεί η παράνομη χρήση του όρου «Ιατρείο Παχυσαρκίας» όπως φαίνεται στο σχετικό 4.

Αναμφισβήτητα το ζήτημα της Παχυσαρκίας απαιτεί μια διεπιστημονική συνεργασία και αυτή μπορεί να υπάρξει μέσα σε οργανωμένες δομές της Δημόσιας Υγείας. Η άποψη της ίδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι ότι η συστέγαση (σε ιδιωτικό τομέα) ιατρών και διαιτολόγων σε μονάδες ΠΦΥ δημιουργεί ζήτημα “προκλητής ζήτησης” και κατά την άποψή της δεν δύναται να συστεγάζονται. (Σχετικό 5)

Ζητάμε όπως μας δεχτείτε για να μπορέσουμε να σας συναντήσουμε άμεσα έτσι ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να αναπτύξουμε τις απόψεις μας και να σας εκθέσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας για το θέμα αυτό όπως και για τα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν το χώρο της Διαιτολογίας Διατροφής αλλά και τη Δημόσια Υγεία.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Αντιπρόεδρος: Γιακουμάκης Μάνος

Γραμματέας: Τσιρώνης Βασιλης

Ταμίας: Τσιούδας Θανάσης