EDDE

Οδηγίες Επαναλειτουργίας
Διαιτολογικών Γραφείων
κατά την Πανδημία του Covid-19

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Με αφορμή την επαναλειτουργία των διαιτολογικών γραφείων το ΔΣ της ΕΔΔΕ προχώρησε σε τυποποίηση των οδηγιών για τον τρόπο λειτουργίας τους με ασφαλή τρόπο.

Επίσης ετοίμασε έντυπο που απευθύνετε στους πελάτες σας και γνωστοποιεί μέσα από αυτό τα μέτρα που έχετε λάβει και τις διαδικασίες που ακολουθείτε κατά την λειτουργία σας με στόχο την ασφάλεια την δική σας και των επισκεπτών σας.
Σας καλούμε να το τυπώσετε και να το αναρτήσετε στη πόρτα εισόδου σας

Για το ΔΣ

anakoinosi covid19 03 05 2020

Μπορείτε να κατεβάσετε τις οδηγίες εδώ

Μπορείτε να κατεβάσετε την κοινοποίηση για την πόρτα εδώ 

Κάντε την αίτηση σας για το Voucher των 600€ εδώ

EDDE

Ημερ/νία : 07/04/2020
 
Η χώρα δοκιμάζεται από μία πανδημία η οποία δε γνωρίζουμε πότε θα λάβει τέλος. 
 
Στα πλαίσια των καινούριων δεδομένων δοκιμάζεται εκτός από την υγεία και η οικονομική ζωή της χώρας. Η ΕΔΔΕ από τη πρώτη στιγμή, πριν ακόμα την ανακοίνωση  του ΕΟΔΥ, με αίσθημα ευθύνης ενθάρρυνε τα μέλη της στο περιορισμό της εργασίας ώστε να περιορίσει τη πιθανότητα εξάπλωσης του κορονοϊού.
 
Οι διαιτολόγοι-διατροφολόγοι είναι από τους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν πληγεί δριμύτατα από την πανδημία.
 
Δυστυχώς, παρότι αρχικά φάνηκε η πολιτεία να αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, έπειτα από ενέργειες της ΕΔΔΕ, και ενέταξε τους διαιτολόγους- διατροφολόγους στους πληττόμενους κλάδους και τα μέτρα στήριξης που θα ελάμβαναν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με έκπληξη διαπιστώσαμε την ένταξη του κλάδου στους επιστήμονες όπου το μέτρο στήριξης θα είναι επιταγή τηλε-κατάρτισης μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ εξαιρώντας μας από την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

Ελπίζουμε στην άρση αυτής της απόφασης και επιπλέον ζητάμε και για τους 2 ΚΑΔ των διαιτολόγων (86.90.19.10/ 96.04.10.01): 
 
1) Την αναβολή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
2) Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.
3) Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.
4) Τη συνέχιση λειτουργίας μέσω τηλεδιάσκεψης.
 
Για το ΔΣ της ΕΔΔΕ

υπουργειο υγειας

Συστάσεις αναφορικά με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του περιορισμού της κυκλοφορίας και των κοινωνικών επαφών λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου εδώ

Η

να τις κατεβάσετε σε μορφή pdf εδώ Μένουμε Σπίτι, μένουμε δραστήριοι,τρεφόμαστε υγιεινά

 

EDDE

Υπογράφτηκε και αναρτήθηκε η δημόσια πρόσκληση για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για τους πληττόμενους από τον κορονοϊό, επιστημονικούς κλάδους της χώρας.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε όλη την ανακοίνωση.

Στην σελίδα 68 γίνεται αναφορά του ΚΑΔ 86.90.19.10 Υπηρεσίες οδηγιών διατροφής από ειδικούς που δεν είναι γιατροί.

ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση

EDDE

Ανακοίνωση ΕΔΔΕ

Με αφορμή πρόσφατα επαναλαμβανόμενα και πολλαπλασιαζόμενα περιστατικά παραπλάνησης και εξαπάτησης του κοινού από δήθεν ειδικούς και δήθεν διαιτολόγους η ΕΔΔΕ ενημερώνει τους πολίτες.

Το επάγγελμα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου είναι νομοθετικά ρυθμισμένο με το ΠΔ 133/2014.

Δεν επιτρέπεται η χρησιμοποίηση του τίτλου του Διαιτολόγου Διατροφολόγου από κανένα, που δεν έχει από το νόμο τη προβλεπόμενη άδεια άσκησης επαγγέλματος. Πρόσβαση σε αυτή έχουν μόνο οι απόφοιτοι Τμημάτων Διατροφής Διαιτολογίας και όσοι έχουν αποδεδειγμένη επαγγελματική επάρκεια πιστοποιημένη από τα αρμόδια όργανα.

Φοιτητές, απόφοιτοι ΙΕΚ, Ιατροί Παθολόγοι ή άλλων ειδικοτήτων, Γυμναστές ή παραϊατρικά επαγγέλματα με μεταπτυχιακό στη Διατροφή δεν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου αλλά ούτε και να χρησιμοποιήσουν το τίτλο.

Επίσης εστιάζουμε τη προσοχή των πολιτών σε παραπλανητικούς τίτλους όπως Health Coach, Wellness Coach, Personal Trainer, Sports Specialist Nutritionist, Wellness Influencer, Healthy living influencer που δεν ανταποκρίνονται σε καμία αναγνωρισμένη επαγγελματική ιδιότητα. Η παρακολούθηση ολιγοήμερων σεμιναρίων ή ημερίδων δεν αποτελεί εξειδίκευση ούτε και αποδίδει επαγγελματική ιδιότητα.

Υπενθυμίζουμε σε όλους ότι μέχρι σήμερα, δεν υφίστανται εξειδικεύσεις για το επάγγελμα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου και η χρήση ειδικοτήτων δίπλα από το Διαιτολόγος Διατροφολόγος είναι παραπλανητική και αποτελεί αυθαίρετο αυτοπροσδιορισμό όταν αυτός δεν συνυπάρχει με σαφή επαγγελματική συναφή ενασχόληση (πχ Κλινικός Διαιτολόγος για τους εργαζόμενους στα Δημόσια Νοσοκομεία)

Καλούμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε προβολές και κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ατόμων που αυτοαποκαλούνται ειδικοί σε θέματα διατροφής. Η ΕΔΔΕ στα πλαίσια της διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, της προαγωγής της και της προστασίας των πολιτών, έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη με καταδικαστικές αποφάσεις παραβάτες της νομοθεσίας.

Και θα συνεχίσει να το κάνει.

εδδε απατεώνες

EDDE

Οδηγίες
ασφαλούς λειτουργίας διαιτολογικών γραφείων
αναφορικά με την πανδημία του COVID-19

Τηρείστε πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας για την ατομική σας προστασία και την προστασία των διαιτώμενων σας.

Επικοινωνήστε και αποφύγετε να συναντήσετε τους διαιτώμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και υποστηρίξτε τους τηλεφωνικά ή μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σημειώνεται ότι η ορθή́ και συστηματική́ χρήση του κατάλληλου εξοπλισμού́ ατομικής προστασίας και η εφαρμογή́ της υγιεινής των χεριών είναι κρίσιμης σημασίας για τη μείωση της διασποράς των παθογόνων μικροοργανισμών. Φροντίστε να υπάρχουν συνεχώς διαθέσιμες χαρτοπετσέτες μιας χρήσης στην τουαλέτα και διαθέσιμος κάδος απορριμμάτων.

Καθαρίζετε και απολυμαίνετε τις επιφάνειες με απορρυπαντικό́ και νερό́ ή με χρήση κοινών απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου). Δώστε έμφαση σε επιφάνειες που ακουμπάτε συχνά εσείς ή οι διαιτώμενοι όπως χερούλια στις πόρτες, τραπέζια, διαιτολογικό εξοπλισμό, τουαλέτα κλπ.

Φροντίστε να είναι διαθέσιμα αντισηπτικά διαλύματα ή μαντιλάκια σε όλους τους χώρους του γραφείου σας.

Αποφύγετε τη χρήση αναπνευστικών συσκευών (πχ σπειρόμετρα).

Φροντίστε να υπάρχει συνεχής και ικανοποιητικός αερισμός του διαιτολογικού γραφείου.

Αραιώστε τη συχνότητα των συνεδριών σας για να αποφύγετε συνωστισμό στο χώρο αναμονής.

Αν υποψιαστείτε ότι ο διαιτώμενος μπορεί να έχει λοίμωξη αναπνευστικού, απομονώστε τον, φορέστε μάσκα και οι δύο και ακολουθήστε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση του ύποπτου περιστατικού.

Αν αισθανθείτε οποιοδήποτε σύμπτωμα ίωσης ακυρώστε όλα τα ραντεβού σας και συμβουλευτείτε τους αρμόδιους φορείς.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ https://eody.gov.gr

Προσοχή οι παρούσες οδηγίες παύουν να ισχύουν αν εκδοθούν νέες κατευθυντήριες από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ή οποιονδήποτε άλλο κρατικό φορέα.

world obesity
 
Αναγνωρίζοντας τα βαθύτερα αίτια, αντιμέτωποι με τα βαθύτερα προβλήματα.
 
Είναι δεδομένο ότι η Παχυσαρκία είναι μια Πανδημία και ότι η εμφάνιση της σχετίζεται με ένα πλήθος παραγόντων που η ρίζα τους ξεκινάει από τα προσωπικά χαρακτηριστικά, τα ατομικά βιώματα, τις κοινωνικές συνθήκες ακόμα και τα γενετικά χαρακτηριστικά.
 
Έχει χαρακτηριστεί ως χρόνιο νόσημα και όχι τυχαία καθώς αποτελεί παράγοντα εμφάνισης διάφορων νοσημάτων όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπνική άπνοια, ψυχολογικά προβλήματα κι άλλα. Κάθε χρόνο παρατηρείται μια εκθετική αύξηση της παχυσαρκίας και δυστυχώς οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Το 2030 προβλέπεται διπλασιασμός των πασχόντων.
 
Γίνεται όλο και πιο διακριτό σε όλους ότι η προσπάθεια αντιμετώπισής της απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή διεπιστημονική συνεργασία. Η αφετηρία πάντα είναι η πληροφόρηση σε βάθος, η διαρκής ενημέρωση όλων των πολιτών και η ενεργή συμμετοχή όλων των φορέων.
 
Σαν ΕΔΔΕ πάντα υποστηρίζαμε ότι το πρόβλημα της Παχυσαρκίας στην Ελλάδα αποτελεί μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της Ελληνικής Κοινωνίας. Μια χώρα με υπογεννητικότητα, που γερνάει πληθυσμιακά, βλέπει τη νέα γενιά, το μέλλον της, να παρουσιάζει αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας. Κάτι που αν δεν αντιμετωπιστεί θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τόσο στο σύστημα Υγείας όσο και στις υπόλοιπες δομές πρόνοιας.
 
Η Παχυσαρκία είναι μια νόσος που προκαλεί σοβαρά προβλήματα Υγείας με συνεπακόλουθη σημαντική θνησιμότητα, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και υψηλό κόστος αντιμετώπισής. Έχει υπολογιστεί ότι η ετήσια δαπάνη στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας και των νοσημάτων -επιπλοκών που σχετίζονται με αυτή ξεπερνά τα 2,1 δισ δολάρια. 
 
Είναι προφανές ότι πλέον χρειαζόμαστε δραστικές πολιτικές επιλογές που θα αναχαιτίσουν το πρόβλημα και θα αντιστρέψουν τη κατάσταση. Πολιτικές που θα χρειαστούν την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή των ειδικών, των Διαιτολόγων Διατροφολόγων με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος.
 
Η ελλειπής παρουσία Διαιτολόγων Διατροφολόγων στις δομές υγείας και στις μονάδες παροχής φροντίδας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν βοηθάει στην εφαρμογή και στην αξιολόγηση πολιτικών αντιμετώπισης της Παχυσαρκίας.
 
Ας καταλάβουν όλοι, ότι χωρίς Διαιτολόγους Διατροφολόγους οι όποιες ενέργειες και σχεδιασμοί θα παραμένουν κενά γράμματα χωρίς περιεχόμενο και ουσιαστικό αποτέλεσμα.
 
Γιατί η πανδημία της Παχυσαρκίας δεν αντιμετωπίζεται με μία Παγκόσμια Μέρα!
 
Για το ΔΣ της ΕΔΔΕ

EDDE

 Αρχικά οφείλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας και να ευχαριστήσουμε τους συναδέλφους Διαιτολόγους Διατροφολόγους για τη μαζική και αποφασιστική συμμετοχή τους στη δημόσια διαβούλευση. Στα κρίσιμα άρθρα που αφορούσαν το κλάδο η συμμετοχή τους και η υποστήριξη τους στις θέσεις της ΕΔΔΕ ξεπέρασε τα 2/3 των σχολίων. Για πρώτη φορά και σίγουρα όχι για τελευταία, οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι στήριξαν τις θέσεις του φορέα που εκπροσωπεί ισότιμα τα συμφέροντα όλων των επιστημόνων με άδεια άσκησης επαγγέλματος, πέρα από μικροσυμφέροντα και συντεχνιακές περιθωριακές τοποθετήσεις.

Όπως είχαμε επισημάνει στην κεντρική μας τοποθέτηση, μες ικανοποίηση παρατηρήσαμε ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει αρκετές πάγιες θέσεις μας, που είχαμε διατυπώσει διαχρονικά, σε διαφορετικές προσπάθειες διαμόρφωσης εθνικής διατροφικής πολιτικής.

Από το σχέδιο διατροφικής πολιτικής επί Υπουργίας Αβραμόπουλου, την επιτροπή διατροφικής πολιτικής και τη διεύθυνση διατροφής Λοβέρδου μέχρι και την ίδρυση των ΤΟΜΥ επί Ξάνθου - Πολάκη, θέταμε επιτακτικά σαν ανάγκη και βασική προτεραιότητα τη ύπαρξη ενός σταθερού πλαισίου διατροφικής πολιτικής, με δράσεις που θα αξιολογούνται διαρκώς ως προς τα αποτελέσματα και που διαρκώς θα αναπροσαρμόζονταν με βάση αυτά. Σταθερά προτείναμε τη θεσμοθέτηση ενός οργάνου, ανεξάρτητης αρχής με το τίτλο Παρατηρητήριο Διατροφής που θα αποτελούσε κοινό τόπο διεπιστημονικής οργάνωσης και δράσης.

Θεωρούμε εξαιρετικά θετική την έστω μερική αποδοχή αυτών των θέσεων μας μέσα από το Σχέδιο Δράσης για τη Διατροφή και την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Εκτιμούμε παραπέρα ότι στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Υγεία, σε πρωτογενές επίπεδο, θα πρέπει να γίνει μια σημαντική τομή και να υπάρξει δράση που να αφορά την Υγεία, την Διατροφή στο εργασιακό περιβάλλον. (άρθρο 4) Οι μελέτες και τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι μια σημαντική παράμετρος νοσηρότητας βρίσκεται στο χώρο εργασίας. Και σίγουρα η παρέμβαση στον εργασιακό χώρο θα συμβάλει θετικά στη διαμόρφωση πιο υγιεινών συνθηκών διατροφής και κίνησης. Για αυτό και προτείναμε παράλληλα με το γιατρό εργασίας να υπάρχει και ο διαιτολόγος εργασίας.

Θετική επίσης είναι και η τροποποίηση στο άρθρο 8 με τη δημιουργία θέσης Διαιτολόγου Διατροφολόγου στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών. Αν αυτές όμως, στελεχωθούν εσωτερικά με μετατάξεις φοβούμαστε ότι η αναμφισβήτητα θετική παρουσία Διαιτολόγου Διατροφολόγου θα είναι σε βάρος των ήδη υποστελεχομένων, με διαιτολόγους, δομών υγείας.

Επιμένουμε ότι στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (άρθρο 10) θα έπρεπε να υπήρχε ξεχωριστή και εντελώς διακριτή θέση για επιστήμονα Διαιτολόγο Διατροφολόγο.
Επίσης πιστεύουμε ότι στην επιτροπή γραμματείας της ΕΕΔΥ θα πρέπει να υπάρχει μία θέση Διαιτολόγου – Διατροφολόγου με άδεια άσκησης επαγγέλματος (άρθρο 12).

Έχουμε όμως την άποψη ότι όλος αυτός ο σχεδιασμός όπως και οι προηγούμενες προσπάθειες διαμόρφωσης διατροφικής πολιτικής ή σχεδιασμού δράσεων για την Υγεία, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωπες με με τις ουσιαστικές και πραγματικές αδυναμίες του συστήματος. Την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, Διαιτολόγων Διατροφολόγων στις δομές υγείας (ΤΟΜΥ - δεν είναι θεσμοθετημένη η παρουσία του , ΚΥ- ανεπαρκής στελέχωση, Νοσοκομεία - δεν υπάρχουν οργανικές θέσεις ανάλογες με τις κλίνες και όσες υπάρχουν δεν έχουν καλυφθεί).

Αλλά και παραπέρα στην απουσία θέσεων Διαιτολόγων Διατροφολόγων στους ΟΤΑ. Μόλις πριν από 2,5 χρόνια αναφέρθηκαν οι Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι σαν μία δυνητική τοποθέτηση στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Δεν υπάρχει καμία παρουσία στους ΟΤΑ όπου ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και δομών (ΚΑΠΗ, Δομές φιλοξενίας, Δομές Πρόνοιας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Παιδικές Κατασκηνώσεις) παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας χωρίς τη παρουσία Διαιτολόγου Διατροφολόγου.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Πολιτεία σήμερα, στην προσπάθεια της να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο Εθνικής Στρατηγικής, αντλώντας εμπειρία από τα λάθη και τις παραλείψεις του παρελθόντος θα προχωρήσει σε θεσμοθέτηση θέσεων εκεί που δεν προβλέπονται και θα καλύψει τα όποια (μεγάλα) οργανικά κενά υπάρχουν.

Συχνά μέσα στο σχέδιο νόμου αναφέρεται η συνεργασία με τα ΝΠΔΔ. Η απουσία ενός ΝΠΔΔ για τον κλάδο των διαιτολόγων αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα τόσο για την υλοποίηση προγραμμάτων αγωγής υγείας σε επίπεδο πληθυσμού όσο και για την ίδια την οριοθέτηση του επαγγέλματος. Σε προγενέστερες επαφές με την ηγεσία του υπουργείου, και υπό το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε, μαζί με το υπόμνημα της παρούσας τοποθέτησης παραθέτουμε και ένα προσχέδιο για το ΝΠΔΔ για τον κλάδο μας.

Η ΕΔΔΕ σταθερά θα υποστηρίζει ότι πέρα από το μακρόπνοο σχεδιασμό και τις όποιες μελλοντικές στρατηγικές, υπάρχουν μεγάλες ανάγκες για προσωπικό και τολμηρές παρεμβάσεις.

Θα είμαστε πάντα θετικοί σε κάθε κίνηση προς αυτή τη κατεύθυνση αλλά και αρνητικοί σε κάθε τι που θα διαιωνίζει παραλείψεις και κενά που δημιουργούν ζητήματα για τη Δημόσια Υγεία των Πολιτών.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

EDDE

H Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας (Ε.Δ.Δ.Ε.) ιδρύθηκε το 2009 και αποτελεί το μοναδικό φορέα ισότιμης εκπροσώπησης όλων των επαγγελματιών Διαιτολόγων Διατροφολόγων τριτοβάθμιας εκπαίδευσής στην Ελλάδα. Στόχος της ΕΔΔΕ είναι η προαγωγή της δημόσιας υγείας, η ενημέρωση και η προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η διασφάλιση της εύρυθμης προσφοράς διαιτολογικών υπηρεσιών.

Η υπό διαβούλευση νομοθετική πρωτοβουλία, με τίτλο ΠΡΟΛΗΨΗ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ αρχικά έρχεται να θεσμοθετήσει ένα Εθνικό Σχεδιασμό για προγράμματα Υγείας στο Γενικό Πληθυσμό αλλά και μια σειρά από διοικητικές αλλαγές που θα υποστηρίξουν αυτά τα προγράμματα.

Σε πολλά του σημεία μπορούμε να βρούμε ζητήματα που είχαμε θέσει διαχρονικά για τα θέματα της Διατροφής και της Διατροφικής Πολιτικής σε διάφορες αντίστοιχες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας. Όπως για παράδειγμα την διεπιστημονική συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στα θέματα διατροφής, τροφίμων και συμπληρωμάτων, την ανάγκη διαρκούς αξιολόγησης και επανασχεδιασμού των δράσεων με βάση την εξέλιξη των παρατηρήσεων στο πληθυσμό ή ακόμα και την εμπλοκή των ΟΤΑ σε όλες τις δράσεις που αφορούν τη διατροφή στο γενικό πληθυσμό.

Πάντα όμως θέταμε 3 βασικές προϋποθέσεις:

  1. Την θεσμοθέτηση ενός ανεξάρτητου οργάνου - αρχής με το τίτλο Παρατηρητήριο Διατροφής που θα αποτελούσε το κοινό τόπο της διεπιστημονικής συνεργασία (με θεσμική εκπροσώπηση και επιστημονική στελέχωση)
  2. Την κάλυψη σε βασικό επίπεδο των κενών οργανικών θέσεων Διαιτολόγων Διατροφολόγων στις δομές Παροχής Υγειονομικών Υπηρεσιών αλλά και το άνοιγμα νέων όπου οι ανάγκες το απαιτούν
  3. Την δημιουργία θέσεων Διαιτολόγων Διατροφολόγων σε ΟΤΑ αλλά και σε δομές του Υπουργείου Υγείας όπου μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν (πχ ΤΟΜΥ)

Η νομοθετική πρωτοβουλία σωστά θέτει προγραμματικούς άξονες και δημιουργεί δομές παρακολούθησης και αξιολόγησης της εξέλιξής τους. Είναι κάτι που όπως προαναφέραμε, θεωρούμε δεδομένο και αναγκαίο μιας και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών προγραμμάτων που και δεν έχει αξιολογηθεί το αποτέλεσμά τους αλλά και που συνυπήρχαν με άλλα παρόμοια.

Δυστυχώς όμως επαναλαμβάνει 3 κρίσιμα λάθη:

  1. Δημιουργεί μια νέα γραφειοκρατία
  2. Δεν συμπεριλαμβάνει τους Διαιτολόγους Διατροφολόγους στη στελέχωση των υπηρεσιών
  3. Δεν λαμβάνει υπόψιν της την υποστελέχωση των δομών σε επιστημονικό προσωπικό (Διαιτολόγους Διατροφολόγους)

Σε γενικές γραμμές (εφόσον υπάρξουν οι απαραίτητες συμπληρώσεις και επαναδιατυπώσεις) θεωρούμε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία κινείται σε θετική κατεύθυνση και μπορεί να αποτελέσει μαι βάση συζήτησης.

Η τοποθέτηση μας ανά άρθρο:

Άρθρο 3 Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία
Παράγραφος 6 η εκπόνηση Πανελλαδικής Μελέτης Υγείας και Διατροφής ανά πενταετία θα πρέπει να συμπεριλάβει και την αξιολόγηση των πολιτικών που εφαρμόζονται αλλά και την αποτελεσματικότητα των δράσεων που αναλαμβάνονται. Τα αποτελέσματά της θα πρέπει να είναι αντικείμενο διαβούλευσης με τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών αλλά και τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας.

Επίσης σε όλη τη διαδικασία να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή Διαιτολόγων Διατροφολόγων με άδεια άσκησης επαγγέλματος.

Άρθρο 4 Προγράμματα Δημόσιας Υγείας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Αν και σε επίπεδο ΟΤΑ υπάρχει ένα σημαντικό πεδίο δράσης των Διαιτολόγων Διατροφολόγων δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουν γίνει πολύ λίγα βήματα προς τη κατεύθυνση στελέχωσης των δομών. Είχαμε τονίσει και στην προηγούμενη Πολιτική Ηγεσία, κατά τη φάση της διαβούλευσης για τη θεσμοθέτηση των ΤΟΜΥ, ότι ένα σημαντικό κομμάτι παροχής υπηρεσιών που γίνεται στα Νοσοκομεία και στα ΚΥ (που και αυτά είναι υποστελεχωμένα) σήμερα, θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο ΤΟΜΥ.

Πάσχοντες με χρόνια νοσήματα, που χρειάζονται επαναληπτικές επισκέψεις παρακολούθησης, θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τα ΤΟΜΥ. Τα προγράμματα ενημέρωσης και οι δράσεις που αφορούν το κομμάτι της Διατροφής θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από Διαιτολόγους Διατροφολόγους κατόχους Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος.

Δυστυχώς η τότε Πολιτική Ηγεσία αν και έγινε αποδέκτης των αιτημάτων μας δεν προχώρησε σε θεσμοθέτηση θέσεων Διαιτολόγου Διατροφολόγου στα ΤΟΜΥ. Εκτιμούμε ότι αν αυτό δεν γίνει τώρα, με αφορμή αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, τότε σε επίπεδο ΟΤΑ οι όποιες δράσεις που αφορούν τη Διατροφή Διαιτολογία δεν θα μπορούν να προχωρήσουν μιας και δεν θα υπάρχει το κατάλληλο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Παραπέρα ενώ μέσα από ενέργειες της ΕΔΔΕ έγινε δυνατή η παρουσία Διαιτολόγου Διατροφολόγου σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, η Πολιτική Ηγεσία του Υπ. Εσωτερικών δεν την έκανε υποχρεωτική αλλά μόνο προαιρετική. Πιστεύουμε ότι οι ειδικές συνθήκες της παιδικής διατροφής, η επικοινωνία με τους γονείς στην κρίσιμη φάση της παιδικής ηλικίας αλλά και οι δυνατότητες εκπαίδευσης των γονέων για την διατροφή των παιδιών (μέσα στα πλαίσια μελλοντικών δράσεων του Εθνικού Σχεδίου) καθιστά επιτακτική την αλλαγή της νομοθεσίας και με τη συνδρομή της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπ. Υγείας.

Υπενθυμίζουμε ότι στους ΟΤΑ λειτουργούν δομές που παρέχουν υπηρεσίες σε όλο το ηλικιακό φάσμα. ΚΑΠΗ, παιδικές κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δομές φιλοξενίας και υποστήριξης άπορων ατόμων κλπ. Η στελέχωση των ΟΤΑ με Διαιτολόγους Διατροφολόγους κατόχων της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος θα βοηθήσει σημαντικά στη διάχυση πληροφορίας αλλά και υλοποίησης των δράσεων του Εθνικού Προγράμματος.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» Άρθρο 5

Όλα τα παραπάνω βρίσκουν εφαρμογή στη παράγραφο 3 στα εδάφια αα) και αβ) όπου είναι προφανές ότι το έργο της επιμόρφωσης θα πρέπει να κληθούν να το πραγματοποιήσουν οι ειδικοί επιστήμονες της Διατροφής Διαιτολογίας που όμως δεν υπάρχουν σε επίπεδο ΟΤΑ ή ΤΟΜΥ.

Θα θέλαμε συμπληρωματικά με τα υπάρχοντα να προγράμματα, να προτείνουμε σε επίπεδο πρωτογενούς πρόληψης, το σχεδιασμό ανεξάρτητου προγράμματος το οποίο να αφορά την Εργασιακή Υγεία. Παρόμοια όπως και οι μαθητές, οι εργαζόμενοι δαπανούν ένα μεγάλο κομμάτι της ημέρας σε χώρους και περιβάλλοντα με διαφορετικές συνθήκες εργασίας και δραστηριότητας. Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι τόσο η φυσική δραστηριότητα σε αυτούς (υπάλληλοι γραφείου) όσο και το αν υπάρχει η δυνατότητα λήψης γεύματος, η ποιότητά του αλλά και οι συνθήκες στο οποίο γίνεται αυτό (το γεύμα) μπορούν να αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντα για την υγεία των εργαζόμενων.

Πιστεύουμε ότι παράλληλα με τον γιατρό εργασίας ή τον τεχνικό εργασίας θα πρέπει να υπάρχει και ο διαιτολόγος εργασίας που θα έχει καθοριστικό ρόλο στην εκπαίδευση των εργαζομένων για διατροφικά ζητήματα αλλά και στη διαχείριση των χώρων σίτισης των εργαζόμενων.

 Άρθρο 9 Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στις Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών
Στο άρθρο 3 γίνεται αναφορά των ειδικοτήτων που θα στελεχώσουν τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των ΔΥΠΕ . Δυστυχώς δεν υπάρχει σε αυτές αναφορά στους Διαιτολόγους Διατροφολόγους.

Ζητάμε τη προσθήκη
Κλάδος ΠΕ ή ΤΕ Διαιτολόγου με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Υγεία ή Κοινοτική Διατροφή ή Διατροφή και Διαιτολογία ή Κλινική Διατροφή (θέσεις 2)

Άρθρο 11 Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας

Διαχρονικά πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση σε στρατηγικές θέσεις θα πρέπει να έχει και θεσμικά χαρακτηριστικά (εκπρόσωποι φορέων). Αποτελεί όμως μια αρνητική έκπληξη η παντελής απουσία Διαιτολόγου Διατροφολόγου με άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ζητάμε την τροποποίηση της σύνθεσης με την ακόλουθη προσθήκη

Κβ) έναν επιστήμονα Διαιτολόγο Διατροφολόγο με άδεια άσκησης επαγγέλματος

Άρθρο 13 Οργάνωση και λειτουργία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ)
Παράγραφος 7

Διαχρονικά πιστεύουμε ότι η τοποθέτηση σε στρατηγικές θέσεις θα πρέπει να έχει και θεσμικά χαρακτηριστικά (εκπρόσωποι φορέων). Αποτελεί όμως μια αρνητική έκπληξη η παντελής απουσία Διαιτολόγου Διατροφολόγου με άδεια άσκησης επαγγέλματος. Ζητάμε την τροποποίηση της σύνθεσης με την ακόλουθη προσθήκη

ιε) έναν επιστήμονα Διαιτολόγο Διατροφολόγο με άδεια άσκησης επαγγέλματος

Είμαστε πρόθυμοι να συμμετέχουμε σε κάθε διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου και να ανταποκριθούμε ενεργά σε κάθε κάλεσμά σας για βελτίωση ή αναβάθμιση της νομοθετικής σας πρωτοβουλίας που σε γενικές γραμμές κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ελπίζουμε σύντομα κε Υπουργέ να είμαστε σε θέση να σας αναπτύξουμε από κοντά τις θέσεις μας και να συμβάλουμε στην ευόδωση των προσπαθειών σας. Για αυτό το σκοπό ζητάμε συνάντηση μαζί σας.

Για το ΔΣ της ΕΔΔΕ

Σελίδα 1 από 21

Επικοινωνία

til τηλ: 2109966896

fax φαξ: 2111830565

email info@ed-de.gr

map  Λεβιδίου 23

       Αθήνα 10442

       Ελλάδα

ΔΣ ΕΔΔΕ

Πρόεδρος: Κανελλάκης Σπυρίδων

Αντιπρόεδρος: Δημοσθενόπουλος Χάρης

Γραμματέας: Τσιρώνης Βασιλης

Ταμίας: Τσιούδας Θανάσης

Μέλη:

Μανωλαράκης Μανώλης
Υδραίος Γιάννης
Ζουμπανέας Ευάγγελος

Συνδεθείτε μαζί μας

Κοινωνικά δίκτυα

facebookFacebook

twitterTwitter

youtubeYoutube 

Σύνδεση

Δεν είναι δυνατή η σύνδεαση