PAGKOSMIA MERA DIATROFIS 2018 1

Δώδεκα μόλις χρόνια μας χωρίζουν από την χρονιά ορόσημο το 2030 που θα πάψει η πείνα και ο υποσιτισμός να απειλούν την ανθρώπινη ύπαρξη σε αυτό το πλανήτη.

Είναι η στιγμή που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιμονή και προσπάθεια τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας πριν την επίτευξη του τελικού στόχου, την εξάλειψη της πείνας και του υποσιτισμού. Μιας προσπάθειας που αφορά όλο το πλανήτη και όχι μόνο τους κατοίκους των υποανάπτυκτων και αναπτυσσόμενων χωρών.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, όλοι είμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο συνδεδεμένοι. Οι επιλογές μας και ο τρόπος ζωής μας, επηρεάζει με απόλυτο τρόπο όλο το πλανήτη. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και καθημερινά φαινόμενα μας δείχνουν όλο και πιο συχνά, όλο και πιο έντονα το δύσκολο μέλλον που πλησιάζει.

Η κατασπατάληση τροφής και κατά συνέπεια πόρων που απαιτήθηκαν για να παραχθεί, οδηγεί σε μια υπερεκμετάλλευση της γης . Η κλιματική αλλαγή έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην καλλιέργεια της γης όσο και στην παραγωγή τροφής σε ευαίσθητες κλιματικά περιοχές.

Με διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό, η παραγωγή τροφής πρέπει να γίνει αποδοτικότερη με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των μειούμενων φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Ο τρόπος ζωής μας, το τι παράγουμε, το τι καταναλώνουμε και το πώς διαχειριζόμαστε τη τροφή αλλά και τα απόβλητα μας έχουν μια ανεξίτηλη επίδραση στο περιβάλλον. Ζούμε σε μία εποχή - καμπή για το παγκόσμιο κλίμα και ο χρόνος μοιάζει να στερεύει. Είναι η ώρα της εντατικοποίησης των προσπαθειών. Της μεγιστοποίησης της συνεργασίας όλων των φορέων και της στράτευσης όλων στην κοινή προσπάθεια της εξάλειψης της πείνας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλά το κυριότερο της επίτευξης όρων που δεν θα επιτρέψουν την επανεμφάνιση της.

Έχουμε στα χέρια μας όλη την τεχνολογία που μας επιτρέπει την διάχυση της πληροφορίας, την διασπορά της γνώσης, τον εμπλουτισμό των πολιτικών με νέες ιδέες αλλά το σημαντικότερο , της άσκησης πίεσης προς κάθε φορέα που συμμετέχει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίηση των απαιτούμενων πολιτικών.

Το σημαντικότερο όμως, έχουμε την δυνατότητα να ενημερώσουμε τον κάθε ένα με τρόπο απλό και κατανοητό, προτείνοντας του τρόπους και λύσεις αλλαγής της καθημερινότητας του. Στην κατεύθυνση αλλαγής του πως διαχειριζόμαστε τη γη, τη τροφή, τα απόβλητα, το περιβάλλον.

Είναι καθήκον και των διαιτολόγων διατροφολόγων να προτείνουν τις εναλλακτικές λύσεις, να συμβάλουν στη διαμόρφωση μιας διατροφικής πρότασης χωρίς τη σπατάλη πόρων, με τα απαραίτητα υλικά και με επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά.

Είναι στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας η ευαισθητοποίηση των πολιτών προς αυτή τη κατεύθυνση. Της θεμελίωσης μιας επαρκούς διατροφής με σεβασμό στο κόσμο που ζούμε χωρίς την υπονόμευση του μέλλοντός μας.

Μπορείτε να δείτε το σχετικό έντυπο για την σημερινή μέρα εδώ

Μπορείτε να κατεβάσετε την επετειακή αφίσα εδώ

EDDE

Η Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, του παραρτήματος της περιφέρειας κεντρικής μακεδονίας, σας προσκαλεί την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 10:00-14:00, στην εκδήλωση που διοργανώνει στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής με θέμα: «Παιδική Διατροφή».

Σας περιμένουμε στα κεντρικά σημεία και των 7 νομών της περιφέρειας μας, για να ενημερώσουμε, τόσο εσάς όσο και τους μικρούς μας φίλους για την υγιεινή διατροφή, μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια, μαθήματα μαγειρικής υγιεινών σνακ καθώς και αρκετές ακόμα δραστηριότητες!!!

Σας περιμένουμε όλους!!

pagkosmia mera diatrofhs km

EDDE

Ανακοίνωση Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας αναφορικά με την ορθή άσκηση επαγγέλματος και την δεοντολογική επαγγελματική πρακτική.

Ο καθορισμός των προϋποθέσεων απόκτησης βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος με το ΠΔ 133/2014, αποτέλεσε μια κορυφαία στιγμή για το επάγγελμα αλλά και για την κοινότητα των Διαιτολόγων Διατροφολόγων στην Ελλάδα.

Με αυτό, έγινε εφικτή, η χάραξη μιας διακριτής διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα σε αυτούς που δικαιούνται και νομιμοποιούνται να φέρουν το τίτλο και να ασκούν το επάγγελμα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου και σε αυτούς που παράνομα και καταχρηστικά ασκούσαν μέχρι τότε νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου.

Η εφαρμογή του ΠΔ 133/2014 άμεσα έφερε θετικά αποτελέσματα. Πλήθος καταγγελιών και αναφορών μας απέκτησε νομική βάση και οδήγησε πολλούς παρανομούντες σε συμμόρφωση είτε μέσα από την διακοπή της δραστηριότητάς τους είτε μέσα από την νομιμοποίηση με πρόσληψη και απασχόληση πτυχιούχου Διαιτολόγου Διατροφολόγου με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος.

Κάποιοι που επιδεικτικά αγνόησαν την νομοθεσία κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και άλλοι οδεύουν προς αυτό, μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Οι πρώτες καταδίκες είναι γεγονός, ενώ οι αναφορές στις Εισαγγελικές αρχές πλέον γίνονται και από τις ελεγκτικές αρχές.

Κάτω από αυτό το καθεστώς πίεσης και ελέγχου παρατηρήθηκαν συμπεριφορές, που στη ουσία, καταργούν το νόημα της ισχύουσας νομοθεσίας. Εικονικές προσλήψεις, ελαστικά ωράρια που νομιμοποιούν εικονικά τη λειτουργία αλλά πρακτικά επιτρέπουν στον παρανομούντα να συνεχίζει τη παράτυπη δράση του, απευθείας προτάσεις για «ενοικίαση» πτυχίων και αδειών και κάθε άλλο τρόπο που σαν τελικό στόχο έχει την αδειοδότηση μιας επιχείρησης χωρίς όμως την ουσιαστική διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Πρέπει να σταθούμε στο θετικό σημείο, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Πτυχιούχων Διαιτολόγων Διατροφολόγων που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις, τις αρνήθηκαν και τις κατάγγειλαν στην ΕΔΔΕ, κινητοποιώντας έτσι το μηχανισμό αναφορών στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας.

Δυστυχώς, σε ελάχιστες περιπτώσεις, έχουν καταγραφεί και αποδειχτεί με ατράνταχτα στοιχεία, αντιδεοντολογικές συμπεριφορές από Διαιτολόγους Διατροφολόγους που θίγουν και την αξιοπιστία του κλάδου και υπονομεύουν την νομιμότητα αλλά το βασικότερο θέτουν (πιθανά) με την συνενοχή τους σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία και την Ασφάλεια των πολιτών.

Αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου Διαιτολόγοι Διατροφολόγοι , με τον μανδύα των όρων της ελεύθερης αγοράς εργασίας , εκχωρούν την Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, νομιμοποιώντας την παράνομη λειτουργία τρίτων, η ΕΔΔΕ θα τις αποκαλύψει στους συναδέλφους και σε κάθε αρμόδια ελεγκτική αρχή, ζητώντας τον εξονυχιστικό έλεγχο. Και θα τις διαχειριστεί όπως τον κάθε ένα που παράνομα και καταχρηστικά ασκεί τα νομοθετικά κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα των Διαιτολόγων Διατροφολόγων.

Γιατί για εμάς, αλλά και τον κάθε ένα πτυχιούχο Διαιτολόγο Διατροφολόγο η υπόθεση της ορθής άσκησης του επαγγέλματος δεν είναι μόνο θέμα προάσπισης επαγγελματικών δικαιωμάτων αλλά και διαφύλαξης της Δημόσια Υγείας.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους συνειδητά παρανομούν ή εν γνώσει τους δεν ασκούν ορθά το επάγγελμα ή έχουν εκχωρήσει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του Διαιτολόγου Διατροφολόγου σε τρίτους μη ειδικούς, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να επανέλθουν στο δρόμο της νομιμότητας και της επαγγελματικής και επιστημονικής ευθύνης.

Θα είμαστε αμείλικτοι απέναντί τους. Όπως τους πρέπει και όπως τους αρμόζει.

Εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου

Ο                                            Ο

Πρόεδρος                               Γραμματέας


Σπυρίδων Κανελλάκης                 Βασίλειος Τσιρώνης

 

EDDE

Ανακοίνωση Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδας αναφορικά με τις διαφημίσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Με αφορμή τις πρόσφατες τηλεοπτικές διαφημίσεις, καταχωρήσεις στον έντυπο αλλά και ηλεκτρονικό τύπο, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες αλλά και τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν μελλοντικά να συμμετέχουν σε προσφερόμενα εκπαιδευτικά προγράμματα διατροφής διαιτολογίας, από ιδιωτικούς φορείς, τα παρακάτω:

1. Η άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου Διατροφολόγου στη χώρα μας, προϋποθέτει την απόκτηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος όπως αυτή ορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) 133/2014.

2. Η απόκτηση πτυχίου ή βεβαίωσης σπουδών από ιδρύματα που δεν αναγράφονται στο ΠΔ 133/2014, δεν είναι δεδομένο ότι οδηγούν σε απόκτηση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου. Υπενθυμίζουμε ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως αναφέρονται στο σχετικό ΠΔ είναι τα παρακάτω:

i. Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
ii. Τμήματος Διατροφής – Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης
iii. Τμήματος Διατροφής – Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Κρήτης (Παράρτημα Σητείας)
iv. Τμήματος Διατροφής – Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Λάρισας (Παράρτημα Καρδίτσας)

Οι κάτοχοι πτυχίων της αλλοδαπής θα πρέπει να έχουν πτυχίο της αλλοδαπής που είναι ισότιμο και αντίστοιχο προς τα παραπάνω ή απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 38/2010 (Οδηγία 2005/36/ΕΚ), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ή αναγνωρισμένο ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής από το ΔΟΑΤΑΠ.

Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε στους εν δυνάμει συναδέλφους Διαιτολόγους Διατροφολόγους των παραπάνω Ιδιωτικών Ιδρυμάτων, ότι η άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου Διατροφολόγου ΧΩΡΙΣ την προαπαιτούμενη Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ και θα αντιμετωπίζεται από την ΕΔΔΕ με αναφορές στις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου

Ο                                            Ο

Πρόεδρος                               Γραμματέας


Σπυρίδων Κανελλάκης                 Βασίλειος Τσιρώνης

 

ypoyrgeio ygeias logotypo

Σήμερα δημοσιεύθηκε η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας αναφορικά με τις Συστάσεις για την εισαγωγή στερεών τροφών στον 1ο χρόνο της ζωής.

Μπορείτε να διαβάσετε την εγκύκλιο εδώ καθώς και τις συστάσεις εδώ.

Επίσης οι συστάσεις έχουν δημοσιευθεί και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, στο link

EDDE

Εμφάνιση κα Πρόβου στην εκπομπή Καλοκαίρι μαζί στις 10

Με έκπληξη και αγανάκτηση για μια ακόμα φορά γίναμε θεατές της προβολής από το κανάλι και την εκπομπή σας την Πέμπτη 10/8/2018 ατόμων που προβάλουν την εικόνα του ειδικού για τα ζητήματα της διατροφής.

Ειδικότερα παρακολουθήσαμε την κα Ασπασία Πρόβου, η οποία παρουσιάστηκε από την εκπομπή σας, σαν Οικογενειακή Ολιστική Σύμβουλος Υγείας και Διατροφής. Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε τα παρακάτω:

  • Ο τίτλος που προβάλει και δηλώνει ότι κατέχει η κα Πρόβου δεν υπάρχει. Και το κυριότερο δεν είναι αναγνωρισμένος από κάποια δημόσια αρχή ή φορέα. Είναι εξώφθαλμα παραπλανητικός και ψεύτικος.
  • Το Υπουργείο Υγείας και ειδικότερα η διεύθυνση επαγγελμάτων υγείας δεν περιλαμβάνει στον κατάλογο με τα επαγγέλματα υγείας το τίτλο σύμβουλο διατροφής πόσο μάλλον τον οικογενειακό ολιστικό σύμβουλο υγείας και διατροφήςπου μάλλον αποτελεί δική της εφεύρεση.
  • Με το ΠΔ 133/2014 έχουν θεσπιστεί οι όροι και οι προϋποθέσεις απόκτησης άδειας άσκησης επαγγέλματος διαιτολόγου διατροφολόγου αλλά και το ποιοι έχουν το δικαίωμα χρησιμοποίησης του τίτλου. Σίγουρα με αυτά που δηλώνει η ίδια η κα Πρόβου δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς.
  • Η κα Πρόβου σε καμία περίπτωση δεν είναι επαγγελματίας υγείας όπως παραπλανητικά αφήνει να εννοηθεί. Πουθενά δεν υπάρχουν σε οποιοδήποτε «βιογραφικό» της αναφορές σε ακαδημαϊκά προσόντα ή τίτλους.

Σας καλούμε μέσα από την εκπομπή σας να επανορθώσετε και να αποκαταστήσετε την αλήθεια προφυλάσσοντας και εσείς τη Δημόσια Υγεία και επανορθώνοντας το δικό σας λάθος.

Σε μελλοντική σας ανάγκη να καλύψετε επιστημονικά θέματα διατροφής μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος για να σας προτείνει μέλη της που μπορούν με επάρκεια και εγκυρότητα να συνδράμουν στην προσπάθειά σας.

Για το ΔΣ

Ο                                          Ο

Πρόεδρος                              Γ.Γραμματέας

 

 

EDDE

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Πολάκης απάντησε σε ερώτημα του Βουλευτή κου Μπαργιώτα αναφορικά με τις προϋποθέσεις απόκτησης άδεια άσκησης επαγγέλματος διαιτολόγου διατροφολόγου. Η απάντηση κάνει αναφορά στην επίσημη τοποθέτηση της ΕΔΔΕ.

Απάντηση σε βουλευτή

 

Το κείμενο της τοποθέτησης της ΕΔΔΕ μπορείτε να το δείτε εδώ

EDDE

Η ΕΔΔΕ θέλοντας να προχωρήσει σε άμεση ενίσχυση των πληγέντων από τη φωτιά στην Αττική προχωρά στην προσφορά:

-1000 φιαλών νερό
-10 κιβωτίων με φρυγανιές
-8 κιβωτίων με γάλα

Τα πράγματα έχουν σταλεί στην αποθήκη διαχείρισης εφοδίων ανάγκης της Περιφέρειας Αττικής.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε τα μέλη μας ότι εκτός της προσωπικής συνεισφοράς του καθενός μας μέσω των τοπικών οργανώσεων ή φορέων θα πραγματοποιήσουμε και συλλογή προϊόντων για τους πληγέντες από τη φωτιά σε δεύτερη φάση όταν καταγραφούν οι ανάγκες τους.

Εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου

Ο                                                Ο

Πρόεδρος                               Γραμματέας


Σπυρίδων Κανελλάκης                 Βασίλειος Τσιρώνης

EDDE

Με αφορμή την ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κου Μπαργιώτα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το αν θα διευρυνθούν οι προϋποθέσεις απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος του Διαιτολόγου Διατροφολόγου και προς άτομα κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου, θα θέλαμε να κάνουμε τις παρακάτω επισημάνσεις:

Αρχικά το ερώτημα εμφανέστατα αναζητά απάντηση προς εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτου προσώπου. Που μάλλον έχει συναντήσει νομικά προβλήματα στο να νομιμοποιήσει την δραστηριότητα του σαν Διαιτολόγος Διατροφολόγος στην Ελλάδα. Και που επειδή δεν μπορεί να υπερκεράσει το φράγμα στην ανομία που λέγεται Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος αναζητά νομική παράκαμψη με τροποποίηση του ΠΔ 133/2014.

Παραπέρα θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον ερωτώντα βουλευτή ότι δεν υπάρχει κάποιο γραμματικό ή εκφραστικό ή συντακτικό λάθος στο Προεδρικό Διάταγμα. Είναι με σαφήνεια και απόλυτη διαύγεια διατυπωμένη (σε όλη του την έκταση και όχι μόνο στο με σκοπιμότητα παρουσιαζόμενο απόσπασμα του Προεδρικού Διατάγματος) η σαφής πρόθεση της Ελληνικής Πολιτείας να αποδώσει το δικαίωμα να φέρουν το τίτλο του Διαιτολόγου Διατροφολόγου αλλά και να ασκούν το επάγγελμα του Διαιτολόγου Διατροφολόγου ΜΟΝΟ αυτοί που προέρχονται από συγκεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα με συγκεκριμένο ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ και πιστοποιημένη από την Ελληνική Πολιτεία κατάρτιση. Για αυτό και γίνεται ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ αναφορά στα ιδρύματα αυτά και όχι γενική και αόριστη τοποθέτηση.

Η (υπηρετώντας άλλες σκοπιμότητες και ανάγκες) ερώτηση του Βουλευτή βρίσκει την απόλυτη και ξεκάθαρη απάντηση της μέσα στο ίδιο το ΠΔ 133/20014 που έρχεται να ορίσει και την διαδικασία απονομής της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος σε όσους δεν προέρχονται από τα ρητά αναφερόμενα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Έτσι λοιπόν (όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στο ΠΔ 133/2014) μέσα από την διαδικασία αναγνώρισης και αντιστοίχησης ακαδημαϊκών προσόντων στο ΔΟΑΤΑΠ είτε μέσα από την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στο ΣΑΕΠ κάποιος μπορεί να αποκτήσει Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου. Τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα και τόσο διάφανα. Δεν χρειάζεται να “ξεχειλώσει” η νομοθεσία για να εξυπηρετηθούν τα όποια συμφέροντα.

Παραπέρα θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι όπως σε όλα τα επαγγέλματα που απαιτούν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (πχ, ιατρού, φυσιοθεραπευτή, νοσηλευτή, ψυχολόγου, δικηγόρου, πολιτικού μηχανικού, ηλεκτρολόγου μηχανικού κλπ) αναγκαίο κριτήριο είναι η απόκτηση βασικού τίτλου σπουδών στην αντίστοιχη ειδικότητα. Η επιστήμη της Διατροφής και Διαιτολογίας παγκοσμίως, όπως κάθε επιστήμη υγείας θεωρείται, ξεχωριστή επιστήμη λόγω του πολύ μεγάλου επιστημονικού της πεδίου.

Οι βασικές σπουδές του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου καλύπτουν της βασικές γνώσεις σε ένα εύρος αντικειμένων για να μπορέσει ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος να αντιμετωπίσει υπεύθυνα και με ασφάλεια τόσο φυσιολογικές όσο και παθολογικές καταστάσεις. Μεταπτυχιακοί τίτλοι σε αντικείμενα όπως εργοφυσιολογία, ιατρική ή ακόμα και διαιτολογία δεν μπορούν να καλύψουν το απαιτούμενο εύρος γνώσεων για την άσκηση του επαγγέλματος. Η ιδέα αυτή, σκεπτόμενοι λογικά, αγγίζει τα όρια της παράνοιας αν αναλογιστούμε ότι ένας φυσιοθεραπευτής με μεταπτυχιακό στην παιδιατρική θα μπορούσε να ασκήσει το επάγγελμα παιδιάτρου, ένας κοινωνιολόγος που έχει παρακολουθήσει μεταπτυχιακό στο διεθνές δίκαιο το επάγγελμα του δικηγόρου και ένας διαιτολόγος που έχει παρακολουθήσει ένα μεταπτυχιακό στον μεταβολισμό των οστών το επάγγελμα του ορθοπεδικού.

Ας κατανοήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι όσο δεν θεσμοθετεί το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου των Διαιτολόγων Διατροφολόγων, όσο υποκύπτει στις πιέσεις τρίτων και δεν προχωρά στον άμεσο προσδιορισμό της Διαιτολογικής Πράξης, όσο δεν αυστηροποιεί και δεν συγκεκριμενοποιεί τις ποινές απέναντι σε φαινόμενα ψευτοειδικών ψευτοδιαιτολόγων τόσο θα αυξάνονται τα κρούσματα “παρεμβάσεων” για αντιεπιστημονική και πέρα από κάθε λογική αλλαγής της νομοθεσίας.

Και όσο οι ποινές θα παραμένουν χάδι τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι ΩΡΛ - ειδικοί θρέψης, οι “Ολιστικοί” παθολόγοι που θεραπεύουν το καρκίνο, και οι πνευμονολόγοι με τα μαγικά τεστ δυσανεξίας που έχει απαγορεύσει το Υπουργείο Υγείας. Και θα παραβιάζουν τη νομοθεσία, θα θέτουν σε αμφισβήτηση τη λογική, το αίσθημα δικαίου και τη δημόσια υγεία.

Για εμάς η προάσπιση της δημόσιας υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη. Καλούμε λοιπόν το υπουργείο και τους πολιτικούς φορείς για άμεση απάντηση σε προκλήσεις ισοπέδωσης της επιστημονικότητας και της δημόσιας υγείας.

Εκ μέρους του Διοικητικού συμβουλίου

Ο                                                Ο

Πρόεδρος                               Γραμματέας


Σπυρίδων Κανελλάκης                 Βασίλειος Τσιρώνης

efad logo

EFAD invites you to contribute to the 2018 European Dietetic Action Plan (EuDAP) survey at

Σελίδα 1 από 18

Επικοινωνία

til τηλ: 2109966896

fax φαξ: 2111830565

email info@ed-de.gr

map  Λεβιδίου 23

       Αθήνα 10442

       Ελλάδα

ΔΣ ΕΔΔΕ

Πρόεδρος: Κανελλάκης Σπυρίδων

Αντιπρόεδρος: Δημοσθενόπουλος Χάρης

Γραμματέας: Τσιρώνης Βασιλης

Ταμίας: Τσιούδας Θανάσης

Μέλη:

Μανωλαράκης Μανώλης
Υδραίος Γιάννης
Ζουμπανέας Ευάγγελος

Συνδεθείτε μαζί μας

Κοινωνικά δίκτυα

facebookFacebook

twitterTwitter

youtubeYoutube 

Σύνδεση

Δεν είναι δυνατή η σύνδεαση