κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη θεωρείται μια αυτοάνοση νόσος η οποία εμφανίζεται στο λεπτό έντερο, διαγιγνώσκεται με εξετάσεις αίματος και βιοψία λεπτού εντέρου και προκαλεί ατροφία και διαφοροποίηση στις λάχνες.

Η κοιλιοκάκη είναι γνωστή διαφορετικά ως δυσανεξία στη γλουτένη και έτσι έως σήμερα η μόνη γνωστή θεραπεία είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Έτσι εφαρμόζεται πλήρη αποφυγή των παραπάνω φυσικών τροφίμων ή επεξεργασμένων που περιέχουν γλουτένη σε περιεκτικότητα >20ppm, αφού αυτή έχει καθιερωθεί ως η βάση της εμφάνισης των συμπτωμάτων (ανεκτικότητας).

Τα συμπτώματα εάν εμφανίζονται στους ασθενείς είναι κυρίως η διάρροια, ο έμετος καθώς και ο μετεωρισμός στην περιοχή της κοιλιακής χώρας. Ως αποτέλεσμα της νόσου αυτής τα άτομα εμφανίζουν καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου και των λαχνών και κατ’ επέκταση μη σωστή απορρόφηση των διαφόρων θρεπτικών συστατικών.

Μέσα από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί πιθανά αίτια εμφάνισης της δυσανεξίας χαρακτηρίζονται η ηλικία, η κύηση, οι κοινές λοιμώξεις, τα χειρουργεία και οι διαταραχές της μικροχλωρίδας του εντέρου. Πέρα από την δυσκολία ισορροπίας μιας εφ’ όρου ζωής διατροφής χωρίς γλουτένη, η ίδια η κοιλιοκάκη έχει άμεση σχέση και με άλλες παθήσεις όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1(ΣΔ1), οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα καθώς και τα σύνδρομα Turner και Down.
Πλέον σήμερα, παρόλο που η γκάμα των προϊόντων που μπορούν να καταναλώσουν άφοβα τα άτομα που πάσχον από κοιλιοκάκη είναι περιορισμένη, έχουν κατασκευαστεί επιπλέον προϊόντα για την αύξηση των επιλογών και την μείωση πιθανού αισθήματος αποκλεισμού από κατηγορίες τροφίμων. Τα προϊόντα αυτά όμως κατασκευάζονται από άλλα συστατικά όπως κορεσμένα λίπη και απλά σάκχαρα και έτσι το αποτέλεσμα είναι διαφορετικό σε υφή και γεύση από το πρωτότυπο. Πολλά από αυτά επιπρόσθετα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο καθώς και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Μέσα από μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη εμφανίζονται ελλείψεις σε διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και η βιταμίνη D. Έτσι η αντικατάσταση αυτών με αλεύρι ρυζιού, ταπιόκα ή άμυλο πατάτας και ο μη ταυτόχρονος εμπλουτισμός τους φέρνει το παραπάνω αποτέλεσμα. Λόγω αυτού του προβλήματος σήμερα κατασκευάζονται προϊόντα χωρίς γλουτένη ή αλλιώς GFP με βάση το φαγόπυρο, τα ρεβίθια, το κεχρί, τη βρώμη, την κινόα κ.α τα οποία είναι καλύτερες πηγές μεταλλικών στοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της επιμέρους επεξεργασίας που υφίστανται τα τρόφιμα αυτά τις περισσότερες φορές η οικονομική αξία τους είναι υψηλή με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά.

Ένα επιπλέον πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με κοιλιοκάκη είναι το πρόβλημα της επιμόλυνσης των τροφίμων τόσο από τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη όσο και από τα σκεύη μαγειρέματος.

Ο ρόλος του διαιτολόγου είναι η εκπαίδευση των ατόμων αυτών ώστε να καταναλώνουν φυσικά τρόφιμα όπως σπόροι, λαχανικά, όσπρια και φρούτα τα οποία είναι πλούσια τόσο σε γεύση όσο και σε θρεπτική αξία χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, η σωστή εκπαίδευση στη μαγειρική όσο και η εκπαίδευση όλης της οικογένειας στη προσαρμογή των νέων δεδομένων.

Η ΕΔΔΕ θα εξακολουθήσει  να συνεργάζεται με φορείς αλλά και να συμβάλει στην διαρκή επιμόρφωση των Διαιτολόγων ώστε να είναι σε θέση να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της νόσου

WEBINAR

Diana Artene PhD, Nutrition for Breast Cancer Patients specialist and committee member of our Oncology ESDN, is hosting a webinar on 'Obesity in breast cancer patients - what are the causes, consequences & solutions?' on 30 May at 7pm CET

This webinar will share in-depth knowledge of the solutions to breast cancer related obesity as breast cancer patients often gain weight during their treatment. Εγγραφές εδώ

epistimoniki enimerosi
 
Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμμετέχει

prolepsis

Το Ινστιτούτο Prolepsis αναζητά διαιτολόγους-διατροφολόγους που διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, για την πραγματοποίηση διαλέξεων σε σχολεία των περιοχών Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη.

Επιθυμητή η 3ετής εμπειρία και η υλοποίηση σχετικών δράσεων σε παιδιά.

Παρακαλούμε να αποστείλετε το βιογραφικό σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

EDDE

Με έντονο προβληματισμό και σκεπτικισμό παρακολουθήσαμε το νέο reallity show με τίτλο “revenge body”. Με θλίψη διαπιστώσαμε ότι το όλο σκεπτικό της εκπομπής, απέχει σημαντικά από τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν οποιοδήποτε κλάδο που υπερασπίζεται τη Δημόσια Υγεία, όπως το επάγγελμά του Διαιτολόγου Διατροφολόγου.

Η όλη ιδέα της “μεταμόρφωσης” με βάση συγκεκριμένα επιβεβλημένα πρότυπα, με τελικό σκοπό την “εκδίκηση”, είναι μία εντελώς λάθος προσέγγιση. H εκπομπή προβάλλει ότι οι άνθρωποι με αυξημένο σωματικό βάρος είναι προβληματικοί και πρέπει να εναρμονιστούν με επιβεβλημένες και νοσηρές “life style” νόρμες για να επιτύχουν κοινωνικής αποδοχής. 

Όμως το πρόβλημα δεν είναι ο άνθρωπος που έχει παραπάνω βάρος. Το πρόβλημα είναι αυτός που τον κρίνει και τον αξιολογεί για αυτό, αυτός είναι ο ρατσισμός. Αυτό είναι το bulling που δέχονται χιλιάδες συνάνθρωποι μας σε κάθε φάση της καθημερινότητας μας.

Η παγκόσμια μέρα κατά της παχυσαρκίας το 2018 είχε αφιερωθεί στο φαινόμενο της διάκρισης μέσα από την εικόνα του σώματος ή το σωματικό βάρος.

Αυτή η διάκριση, μαζί με όλα τα παραπάνω, εκτός από ένα ακόμα φαινόμενο ρατσισμού, αποτελεί και βασική αιτία της ολοένα μεγαλύτερης εμφάνισης διατροφικών διαταραχών στη σύγχρονη κοινωνία.

Παρ' όλα αυτά δυστυχώς οι συνάδελφοι που υπηρέτησαν το πλάνο της εκπομπής και συμμετείχαν σε αυτή, το ξέχασαν. Η δεν το έλαβαν τόσο σοβαρά υπόψιν.

Η όποια συνδρομή τους συνθλίφτηκε κάτω από το βάρος της ανάγκης της τηλεοπτικής εκπομπής να φτάσει στο τέλος το εγχείρημα, η “εκδίκηση,” μέσα από την αλλαγή του σώματος, την αλλαγή της εικόνας και όχι μέσα από τον στιγματισμό του κοινωνικού ρατσισμού, της μη αποδοχής του ατόμου με βάση τα σωματικά του χαρακτηριστικά.

Έτσι στο τέλος νικητής, δεν βγαίνει η διαγωνιζόμενη, αλλά ο ρατσιστής που δικαιώνεται μέσα από την εργώδη προσπάθεια της, να έρθει στα δικά του μέτρα, να συμβιβαστεί με τα δικά του πιστεύω, να υποταχτεί στην δική του πεποίθηση και να δικάζει ένα συνάνθρωπό του. Ότι το παραπάνω σωματικό βάρος είναι ένα κριτήριο επιλογής, αξιολόγησης και αποδοχής των ανθρώπων στην κοινωνία και σε κάθε λειτουργία της.

Όσο για τη συμμετοχή και τη συμπεριφορά των γυμναστών και “γυμναστών” καλό είναι να ενεργοποιηθούν και οι αρμόδιοι φορείς. Εμείς από την πλευρά μας θα πράξουμε τα δέοντα προς κάθε αρχή και εποπτεύουσα υπηρεσία.

Οι συνολικοί στόχοι της εκπομπής θεωρούμε ότι είναι επιζήμιοι για τη δημόσια υγεία, καθώς θυσιάζουν την καλλιέργεια θετικής εικόνας σώματος και αυτοσεβασμού προσβάλλοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο πλαίσιο μιας επιβεβλημένης εναρμόνισης με πλαστές κοινωνικές νόρμες, δικαιώνοντας τον ρατσιστή και ενοχοποιώντας το θύμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων προτείνει τη διακοπή της εκπομπής.

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ

εκδήλωση θεσ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Δηλώσεις συμμετοχής στην παρακάτω φόρμα

 

 

διαμαρτυρία

Ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού η απόσυρση των διατάξεων του άρθρου 74 και η μετάθεση των ρυθμίσεων που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των γυμναστηρίων σε μελλοντικό χρόνο.

Η ΕΔΔΕ είχε με σαφήνεια τοποθετηθεί στο θέμα αυτό εντοπίζοντας όλες τις προβληματικές πτυχές που διαιώνιζαν στρεβλώσεις (παροχή διαιτολογικών υπηρεσιών από ΜΗ διαιτολόγους) αλλά και δημιουργούσαν νέες, όπως η νομιμοποίηση διακίνησης υποκατάστατων γεύματος από ανειδίκευτους στους χώρους άσκησης και η αναντιστοιχία του προτεινόμενου νομοθετικού πλαισίου με αυτό του Υπουργείου Υγείας.

Η ΕΔΔΕ άμεσα κινητοποιήθηκε και συντόνισε τη δράση της με τους φοιτητικούς συλλόγους Διαιτολόγων Διατροφολόγων. Συμμετείχε στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων τους και στο σύνολο τους αποδέχτηκαν και υπερψήφισαν το κείμενο θέσεων της ΕΔΔΕ.

Συντόνισε και οργάνωσε τις κινητοποιήσεις φοιτητών, εκπαιδευτικών Διαιτολόγων Διατροφολόγων έξω από το Υπουργείο Υγείας. Πραγματοποίησε κοινές συναντήσεις (φοιτητών εκπαιδευτικών και πτυχιούχων) τόσο με τον Υφυπουργό Αθλητισμό κο Βασιλειάδη όσο και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κο Πολάκη.

Στις συναντήσεις αυτές οι θέσεις της ΕΔΔΕ στο ΣΥΝΟΛΟ τους έγιναν δεκτές.

 1. η τοποθέτησή μας για παροχή υπηρεσιών διατροφής διαιτολογίας αποκλειστικά και μόνο από κατόχους άδειας άσκησης επαγγέλματος διαιτολόγου διατροφολόγου
 2. Η θέση μας για μη προώθηση συμπληρωμάτων διατροφής μέσα στους χώρους άσκησης
 3. Αποδέχτηκε το Υπουργείου Αθλητισμού τη θέση μας ότι τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων δεν θα πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά, που αφορούν την διαχείριση ή την σύσταση του σωματικού βάρους (Herbalife κλπ)
 4. Οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής διαιτολογικών υπηρεσιών από τα γυμναστήρια θα έπρεπε να είναι σε ταύτιση με το πλαίσιο που ορίζει το Υπουργείο Υγείας για τα διαιτολογικά γραφεία.

Ειδικότερα στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας θέσαμε το θέμα της αναγκαιότητας τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου της λειτουργίας διαιτολογικών μονάδων και διαιτολογικών γραφείων, με στοιχεία από καταγεγραμμένα περιστατικά, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί με τη σημερινές συνθήκες αλλά και να τερματίσει οριστικά το φαινόμενο της μαύρης εργασίας και της “ενοικίασης πτυχίων”. Οι θέσεις μας έγιναν κατανοητές και αποδεκτές στο σύνολό τους.

Σε όλες μας τις συναντήσεις, σε κάθε μας παρέμβαση, τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών συλλόγων, όσο και με τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Αθλητισμού τονίσαμε ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 74. Αλλά είμαστε υπέρ με την αναμόρφωσή του στα ΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ που έχουν προκύψει από την ύπαρξη του ΠΔ 133/2014 (άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου).

Προβληματιζόμαστε έντονα από την εξέλιξη αυτή μιας και διαιωνίζονται προβληματικές καταστάσεις που αφορούν τις υπηρεσίες διατροφής στους χώρους άσκησης. Είμαστε σταθερά αντίθετοι στις προτεινόμενες στο άρθρο 74 διατάξεις αλλά πιστεύουμε ότι η συζήτηση που άνοιξε μέσα από αυτό θα έπρεπε να κινηθούν προς τις κοινές διαπιστώσεις της ΕΔΔΕ και των πολιτικών ηγεσιών.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτές και να ανατρέψουμε το ξεπερασμένο και προβληματικό σημερινό καθεστώς στους χώρους άσκησης και γυμναστηρίων.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να εξελίσσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας. Να στηλιτεύουμε όλες τις νοσηρές καταστάσεις νομιμοποίησης μη διαιτολόγων μέσα από το νοίκιασμα πτυχίων. Θα αναδεικνύουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης και αποσιώπησης παράτυπων ενεργειών. Και θα παρεμβαίνουμε με ουσιαστικές προτάσεις, χωρίς να υπηρετούμε συμφέροντα, στα θέματα που αφορούν το κλάδο μας.

 

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ

EDDE

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ  ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε και για το 2019 από το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα διατροφικής αγωγής για δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που είχε συνταχθεί από την ΕΔΔΕ.

WCD Logo Orange Screen ENGLISH

4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια μέρα αφιερωμένη στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα το 2018 o ο καρκίνος προκάλεσε το θάνατο σε 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσε να αποφευχθεί μιας και για αυτές οφείλονται σε κακές διατροφικές συμπεριφορές, λάθος τρόπο ζωής και εθισμούς

Ο υψηλός Δείκτης Μάζα Σώματος, η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών η μειωμένη φυσική δραστηριότητα αλλά και το κάπνισμα και η σημαντική κατανάλωση αλκοόλ έχουν αποδειχτεί ότι συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου.

Με τα συσσωρευμένα δεδομένα να δείχνουν όλο και πιο έντονα στη σημασία της σωστής διατροφής σαν μέσο άμυνας, οι βασικές κατευθύνσεις της Μεσογειακής Διατροφής αποκτούν μεγαλύτερη αξία.

Μια διατροφή

 • πλούσια σε λαχανικά και φρούτα
 • συχνότερη κατανάλωση οσπρίων και ξηρών καρπών
 • μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριών, αυγού και πουλερικών
 • μειωμένη κατανάλωση κρέατος
 • βασιζόμενη στο ελαιόλαδο

συμβάλει σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης του Καρκίνου

Παραπέρα η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αποτροπή εμφάνισης της νόσου

Προστατευτικά λειτουργούν επίσης

 • η αύξηση της άσκησης
 • ο μητρικός θηλασμός

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η σημασία και η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης. Που θα επιτρέψει την άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση από ειδικούς μέσα από αποδεκτά θεραπευτικά σχήματα.

Όσο πιο έγκαιρα κινητοποιηθούμε τόσο στο τομέα της πρόληψης όσο και στο ζήτημα της θεραπείας τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η παρέμβασή ας για την μείωση των θανάτων λόγω καρκίνου.

Απαιτούνται δράσεις και συντονισμένες ενέργειες για τον σχεδιασμό πολιτικών που αφορούν τη πρόληψη και την διάγνωση αλλά και τη πρόσβαση σε θεραπευτικές μεθόδους.

Σελίδα 1 από 19

Επικοινωνία

til τηλ: 2109966896

fax φαξ: 2111830565

email info@ed-de.gr

map  Λεβιδίου 23

       Αθήνα 10442

       Ελλάδα

ΔΣ ΕΔΔΕ

Πρόεδρος: Κανελλάκης Σπυρίδων

Αντιπρόεδρος: Δημοσθενόπουλος Χάρης

Γραμματέας: Τσιρώνης Βασιλης

Ταμίας: Τσιούδας Θανάσης

Μέλη:

Μανωλαράκης Μανώλης
Υδραίος Γιάννης
Ζουμπανέας Ευάγγελος

Συνδεθείτε μαζί μας

Κοινωνικά δίκτυα

facebookFacebook

twitterTwitter

youtubeYoutube 

Σύνδεση

Δεν είναι δυνατή η σύνδεαση