epistimoniki enimerosi
 
Πρόσκληση για συμμετοχή σε έρευνα
Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμμετέχει

prolepsis

Το Ινστιτούτο Prolepsis αναζητά διαιτολόγους-διατροφολόγους που διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, για την πραγματοποίηση διαλέξεων σε σχολεία των περιοχών Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη.

Επιθυμητή η 3ετής εμπειρία και η υλοποίηση σχετικών δράσεων σε παιδιά.

Παρακαλούμε να αποστείλετε το βιογραφικό σας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

EDDE

Με έντονο προβληματισμό και σκεπτικισμό παρακολουθήσαμε το νέο reallity show με τίτλο “revenge body”. Με θλίψη διαπιστώσαμε ότι το όλο σκεπτικό της εκπομπής, απέχει σημαντικά από τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν οποιοδήποτε κλάδο που υπερασπίζεται τη Δημόσια Υγεία, όπως το επάγγελμά του Διαιτολόγου Διατροφολόγου.

Η όλη ιδέα της “μεταμόρφωσης” με βάση συγκεκριμένα επιβεβλημένα πρότυπα, με τελικό σκοπό την “εκδίκηση”, είναι μία εντελώς λάθος προσέγγιση. H εκπομπή προβάλλει ότι οι άνθρωποι με αυξημένο σωματικό βάρος είναι προβληματικοί και πρέπει να εναρμονιστούν με επιβεβλημένες και νοσηρές “life style” νόρμες για να επιτύχουν κοινωνικής αποδοχής. 

Όμως το πρόβλημα δεν είναι ο άνθρωπος που έχει παραπάνω βάρος. Το πρόβλημα είναι αυτός που τον κρίνει και τον αξιολογεί για αυτό, αυτός είναι ο ρατσισμός. Αυτό είναι το bulling που δέχονται χιλιάδες συνάνθρωποι μας σε κάθε φάση της καθημερινότητας μας.

Η παγκόσμια μέρα κατά της παχυσαρκίας το 2018 είχε αφιερωθεί στο φαινόμενο της διάκρισης μέσα από την εικόνα του σώματος ή το σωματικό βάρος.

Αυτή η διάκριση, μαζί με όλα τα παραπάνω, εκτός από ένα ακόμα φαινόμενο ρατσισμού, αποτελεί και βασική αιτία της ολοένα μεγαλύτερης εμφάνισης διατροφικών διαταραχών στη σύγχρονη κοινωνία.

Παρ' όλα αυτά δυστυχώς οι συνάδελφοι που υπηρέτησαν το πλάνο της εκπομπής και συμμετείχαν σε αυτή, το ξέχασαν. Η δεν το έλαβαν τόσο σοβαρά υπόψιν.

Η όποια συνδρομή τους συνθλίφτηκε κάτω από το βάρος της ανάγκης της τηλεοπτικής εκπομπής να φτάσει στο τέλος το εγχείρημα, η “εκδίκηση,” μέσα από την αλλαγή του σώματος, την αλλαγή της εικόνας και όχι μέσα από τον στιγματισμό του κοινωνικού ρατσισμού, της μη αποδοχής του ατόμου με βάση τα σωματικά του χαρακτηριστικά.

Έτσι στο τέλος νικητής, δεν βγαίνει η διαγωνιζόμενη, αλλά ο ρατσιστής που δικαιώνεται μέσα από την εργώδη προσπάθεια της, να έρθει στα δικά του μέτρα, να συμβιβαστεί με τα δικά του πιστεύω, να υποταχτεί στην δική του πεποίθηση και να δικάζει ένα συνάνθρωπό του. Ότι το παραπάνω σωματικό βάρος είναι ένα κριτήριο επιλογής, αξιολόγησης και αποδοχής των ανθρώπων στην κοινωνία και σε κάθε λειτουργία της.

Όσο για τη συμμετοχή και τη συμπεριφορά των γυμναστών και “γυμναστών” καλό είναι να ενεργοποιηθούν και οι αρμόδιοι φορείς. Εμείς από την πλευρά μας θα πράξουμε τα δέοντα προς κάθε αρχή και εποπτεύουσα υπηρεσία.

Οι συνολικοί στόχοι της εκπομπής θεωρούμε ότι είναι επιζήμιοι για τη δημόσια υγεία, καθώς θυσιάζουν την καλλιέργεια θετικής εικόνας σώματος και αυτοσεβασμού προσβάλλοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο πλαίσιο μιας επιβεβλημένης εναρμόνισης με πλαστές κοινωνικές νόρμες, δικαιώνοντας τον ρατσιστή και ενοχοποιώντας το θύμα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω η Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων προτείνει τη διακοπή της εκπομπής.

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ

εκδήλωση θεσ

ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Δηλώσεις συμμετοχής στην παρακάτω φόρμα

 

 

διαμαρτυρία

Ανακοινώθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αθλητισμού η απόσυρση των διατάξεων του άρθρου 74 και η μετάθεση των ρυθμίσεων που αφορούν τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των γυμναστηρίων σε μελλοντικό χρόνο.

Η ΕΔΔΕ είχε με σαφήνεια τοποθετηθεί στο θέμα αυτό εντοπίζοντας όλες τις προβληματικές πτυχές που διαιώνιζαν στρεβλώσεις (παροχή διαιτολογικών υπηρεσιών από ΜΗ διαιτολόγους) αλλά και δημιουργούσαν νέες, όπως η νομιμοποίηση διακίνησης υποκατάστατων γεύματος από ανειδίκευτους στους χώρους άσκησης και η αναντιστοιχία του προτεινόμενου νομοθετικού πλαισίου με αυτό του Υπουργείου Υγείας.

Η ΕΔΔΕ άμεσα κινητοποιήθηκε και συντόνισε τη δράση της με τους φοιτητικούς συλλόγους Διαιτολόγων Διατροφολόγων. Συμμετείχε στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων τους και στο σύνολο τους αποδέχτηκαν και υπερψήφισαν το κείμενο θέσεων της ΕΔΔΕ.

Συντόνισε και οργάνωσε τις κινητοποιήσεις φοιτητών, εκπαιδευτικών Διαιτολόγων Διατροφολόγων έξω από το Υπουργείο Υγείας. Πραγματοποίησε κοινές συναντήσεις (φοιτητών εκπαιδευτικών και πτυχιούχων) τόσο με τον Υφυπουργό Αθλητισμό κο Βασιλειάδη όσο και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κο Πολάκη.

Στις συναντήσεις αυτές οι θέσεις της ΕΔΔΕ στο ΣΥΝΟΛΟ τους έγιναν δεκτές.

 1. η τοποθέτησή μας για παροχή υπηρεσιών διατροφής διαιτολογίας αποκλειστικά και μόνο από κατόχους άδειας άσκησης επαγγέλματος διαιτολόγου διατροφολόγου
 2. Η θέση μας για μη προώθηση συμπληρωμάτων διατροφής μέσα στους χώρους άσκησης
 3. Αποδέχτηκε το Υπουργείου Αθλητισμού τη θέση μας ότι τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων δεν θα πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά, που αφορούν την διαχείριση ή την σύσταση του σωματικού βάρους (Herbalife κλπ)
 4. Οι όροι και οι προϋποθέσεις παροχής διαιτολογικών υπηρεσιών από τα γυμναστήρια θα έπρεπε να είναι σε ταύτιση με το πλαίσιο που ορίζει το Υπουργείο Υγείας για τα διαιτολογικά γραφεία.

Ειδικότερα στη συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας θέσαμε το θέμα της αναγκαιότητας τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου της λειτουργίας διαιτολογικών μονάδων και διαιτολογικών γραφείων, με στοιχεία από καταγεγραμμένα περιστατικά, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστεί με τη σημερινές συνθήκες αλλά και να τερματίσει οριστικά το φαινόμενο της μαύρης εργασίας και της “ενοικίασης πτυχίων”. Οι θέσεις μας έγιναν κατανοητές και αποδεκτές στο σύνολό τους.

Σε όλες μας τις συναντήσεις, σε κάθε μας παρέμβαση, τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών συλλόγων, όσο και με τις Πολιτικές Ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Αθλητισμού τονίσαμε ότι ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 74. Αλλά είμαστε υπέρ με την αναμόρφωσή του στα ΝΟΜΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ που έχουν προκύψει από την ύπαρξη του ΠΔ 133/2014 (άδεια άσκησης επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου).

Προβληματιζόμαστε έντονα από την εξέλιξη αυτή μιας και διαιωνίζονται προβληματικές καταστάσεις που αφορούν τις υπηρεσίες διατροφής στους χώρους άσκησης. Είμαστε σταθερά αντίθετοι στις προτεινόμενες στο άρθρο 74 διατάξεις αλλά πιστεύουμε ότι η συζήτηση που άνοιξε μέσα από αυτό θα έπρεπε να κινηθούν προς τις κοινές διαπιστώσεις της ΕΔΔΕ και των πολιτικών ηγεσιών.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτές και να ανατρέψουμε το ξεπερασμένο και προβληματικό σημερινό καθεστώς στους χώρους άσκησης και γυμναστηρίων.

Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και να εξελίσσουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα του κλάδου μας. Να στηλιτεύουμε όλες τις νοσηρές καταστάσεις νομιμοποίησης μη διαιτολόγων μέσα από το νοίκιασμα πτυχίων. Θα αναδεικνύουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης και αποσιώπησης παράτυπων ενεργειών. Και θα παρεμβαίνουμε με ουσιαστικές προτάσεις, χωρίς να υπηρετούμε συμφέροντα, στα θέματα που αφορούν το κλάδο μας.

 

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ

EDDE

Το ΔΣ της ΕΔΔΕ  ανακοινώνει ότι εγκρίθηκε και για το 2019 από το Υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα διατροφικής αγωγής για δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια που είχε συνταχθεί από την ΕΔΔΕ.

WCD Logo Orange Screen ENGLISH

4 Φεβρουαρίου Παγκόσμια μέρα αφιερωμένη στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα το 2018 o ο καρκίνος προκάλεσε το θάνατο σε 9,6 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσε να αποφευχθεί μιας και για αυτές οφείλονται σε κακές διατροφικές συμπεριφορές, λάθος τρόπο ζωής και εθισμούς

Ο υψηλός Δείκτης Μάζα Σώματος, η χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών η μειωμένη φυσική δραστηριότητα αλλά και το κάπνισμα και η σημαντική κατανάλωση αλκοόλ έχουν αποδειχτεί ότι συμβάλουν σημαντικά στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου.

Με τα συσσωρευμένα δεδομένα να δείχνουν όλο και πιο έντονα στη σημασία της σωστής διατροφής σαν μέσο άμυνας, οι βασικές κατευθύνσεις της Μεσογειακής Διατροφής αποκτούν μεγαλύτερη αξία.

Μια διατροφή

 • πλούσια σε λαχανικά και φρούτα
 • συχνότερη κατανάλωση οσπρίων και ξηρών καρπών
 • μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών, ψαριών, αυγού και πουλερικών
 • μειωμένη κατανάλωση κρέατος
 • βασιζόμενη στο ελαιόλαδο

συμβάλει σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης του Καρκίνου

Παραπέρα η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αποτροπή εμφάνισης της νόσου

Προστατευτικά λειτουργούν επίσης

 • η αύξηση της άσκησης
 • ο μητρικός θηλασμός

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η σημασία και η σπουδαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης. Που θα επιτρέψει την άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση από ειδικούς μέσα από αποδεκτά θεραπευτικά σχήματα.

Όσο πιο έγκαιρα κινητοποιηθούμε τόσο στο τομέα της πρόληψης όσο και στο ζήτημα της θεραπείας τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η παρέμβασή ας για την μείωση των θανάτων λόγω καρκίνου.

Απαιτούνται δράσεις και συντονισμένες ενέργειες για τον σχεδιασμό πολιτικών που αφορούν τη πρόληψη και την διάγνωση αλλά και τη πρόσβαση σε θεραπευτικές μεθόδους.

Δημοσίευση1

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΊΑΣ

Δημοσίευση2

EDDE

Προς

 • Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Υπόψιν Υφυπουργού Αθλητισμού)
 • Υπουργείο Υγείας (Υπόψιν Υπουργου Υγείας, Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας)

Αξιότιμοι κοι Υπουργοί

H Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας (Ε.Δ.Δ.Ε.) ιδρύθηκε το 2009 και αποτελεί το μοναδικό φορέα ισότιμης εκπροσώπησης όλων των επαγγελματιών Διαιτολόγων Διατροφολόγων τριτοβάθμιας εκπαίδευσής στην Ελλάδα. Τα 1284 μέλη της είναι ενταγμένα σε περιφερειακά τμήματα τα οποία καλύπτουν όλα τις διοικητικές περιφέρειες της Ελλάδας.

Στόχος της ΕΔΔΕ είναι η προαγωγή της δημόσιας υγείας, η ενημέρωση και η προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και η διασφάλιση της εύρυθμης προσφοράς διαιτολογικών υπηρεσιών.

Από το 2009 η ΕΔΔΕ έχει πραγματοποιήσει σειρά παρεμβάσεων για την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των διαιτολόγων αλλά και την εν γένει θωράκιση της δημόσιας υγείας από την διενέργεια διαιτολογικών πράξεων από μη διαιτολόγους – διατροφολόγους, χωρίς δηλαδή εχέγγυα πλήρους και τετραετούς εξειδίκευσης.

Με τα Π.Δ. 78/1989 (ΦΕΚ Α΄36 07-02-1989) και 311/1997 (ΦΕΚ Α΄221/29-10-1997) καθορίστηκαν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των τμημάτων Διατροφής της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής των ΑΤΕΙ και του τμήματος Διαιτολογίας του Χαροκόπειου ΑΕΙ αντίστοιχα. Με βάση τις ανωτέρω ρυθμίσεις και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων των ανωτέρω τμημάτων, εκδόθηκε (κατ’εξουσιοδότηση του αρ.52 § 4 του ν.2519/1997), το ΠΔ 133/2014 (ΦΕΚ Α΄213 01-10-2014), με το οποίο θεσπίστηκε συγκεκριμένο πλαίσιο για την άσκηση του επαγγέλματος του Διαιτολόγου –Διατροφολόγου και ορίστηκε ότι το επάγγελμα ασκείται αποκλειστικά από του πτυχιούχους των Τμημάτων των ανωτέρω ΑΕΙ και ΑΤΕΙ. Προβλέφθηκε επιπλέον η λήψη Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος ως τυπική προϋπόθεση για τη νόμιμη άσκησή του, με προφανείς θετικές επιδράσεις στη δημόσια υγεία, αποκλείοντας έτσι πρόσωπα που ασκούν παράνομα διαιτολογικές πράξεις χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Ως εκ τούτου οι διαιτολογικές πράξεις όπως αυτές περιγράφονται στο ανωτέρω θεσμικό πλαίσιο, μεταξύ των οποίων είναι και η κατάρτιση διαιτολογίων, μπορούν να ασκούνται αποκλειστικά από κατόχους νόμιμης άδειας άσκησης επαγγέλματος αποφοίτους ΑΕΙ – ΑΤΕΙ, υπό τις προϋποθέσεις και τους όρους του νόμου, υποκείμενοι πάντοτε στον έλεγχο των αρμοδίων κρατικών οργάνων (Περιφέρεια κ.λ.π)

Εξάλλου σύμφωνα με την υπ’αριθιμόν 3215/1998 (ΦΕΚ Β' 655/30.6.1998) απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας Μονάδων αδυνατίσματος και διαιτολογικών Μονάδων.), τίθενται οι όροι και οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας των διαιτολογικών μονάδων αλλά και των αυτοτελών διαιτολογικών γραφείων.

Δυστυχώς το άρθρο 74 του υπό διαβούλευση  σχέδιο νόμου «Επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού – Προπονητές και εκπαιδευτές – Ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων και άλλες διατάξεις», αποτελεί μια κακή επανάληψη των νομικών ακροβασιών του παλαιότερου νομικού πλαισίου, με σημαντικές αντιφάσεις αλλά και αντικρουόμενες (ξανά) με την ισχύουσα νομοθεσία διατάξεις. Και σε αυτό, όπως τότε, επιχειρείται

 1. Η εκχώρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων επαγγελμάτων Υγείας σε πτυχιούχους που καμία σχέση με τα επαγγέλματα Υγείας δεν έχουν. Για κάτι τέτοιο αρμόδιο είναι ΜΟΝΟ το Υπ. Παιδείας.
 2. Η αλλοίωση της φυσιογνωμίας των Γυμναστηρίων και την μετατροπή τους από χώρους άθλησης, σε χώρους παροχής πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
 3. Η παράνομη εξουσιοδότηση ανειδίκευτου και μη επιστημονικά κατηρτισμένου προσωπικού να προβαίνει σε πράξεις Διαιτολογίας θέτοντας έτσι σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών.
 4. Η διαμόρφωση όρων αθέμιτου ανταγωνισμού σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών Διαιτολόγων Διατροφολόγων.

Αλλά το σημαντικότερο τίθεται σε νέο και μεγαλύτερο κίνδυνο η ίδια η Δημόσια Υγεία.

Ειδικότερα:

Πρώτον στην παράγραφο 1 εδάφιο β του άρθρου 74  «Πρόσθετες υπηρεσίες – συστέγαση» προβλέπεται ότι «1.Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να παρέχουν στα μέλη τους, συμπληρωματικά, πλέον των κυρίως παρεχόμενων υπηρεσιών σωματικής εκγύμνασης και άσκησης και εκμάθησης αθλημάτων του άρθρου 53……..(β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213) ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα Σ.Ε.Φ.Α.Α ή Τ.Ε.Φ.Α.Α ελληνικού ή ισότιμου Α.Ε.Ι, με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή,»

Είναι απορίας άξιον πως οι συντάκτες του άρθρου ενώ αναφέρουν ως προϋπόθεση για τον Διαιτολόγο Διατροφολόγο την ύπαρξη Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος που προκύπτει από το ΠΔ 133/2014, στη συνέχεια την καθιστούν αμέσως ισότιμη , με βασικό πτυχίο ή μεταπτυχιακό τίτλο στην Αθλητική Διατροφή. Είναι δεδομένο ότι κανένας μεταπτυχιακός τίτλος δεν μπορεί να αποδώσει κανένα επαγγελματικό δικαίωμα.Πόσο δε περισσότερο βασικά πτυχία που δεν αναφέρονται στο ΠΔ 133/2014. Με την ανωτέρω διάταξη θα δημιουργηθεί το νομικό παράξοδο, ενώ κάποιος κάτοχος βασικού πτυχίου ή μεταπτυχιακού τίτλου στην Αθλητική Διατροφή, θα απαγορεύεται να ασκεί διαιτολογικές πράξεις ιδιωτικώς, τούτο δε να επιτρέπεται κατ’εξαίρεση εντός των γυμναστηρίων (!!!). Πόσο δε περισσότερο όταν:

 •  Η υπάρχουσα νομοθεσία κάνει σαφή διάκριση ανάμεσα στο ρόλο του Διαιτολόγου Διατροφολόγου και άλλων ειδικοτήτων στο θέμα παροχής Διαιτολογικών υπηρεσιών, όπως προκύπτει από το νόμο3215/3-6-98 (ΦΕΚ 655 τ. Β /30-6-98) άρθρο 1 και άρθρο 6 παράγραφος 1.
 • Υπάρχουν αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις του Πταισματοδικείου Αθηνών κατά πτυχιούχων άλλων ειδικοτήτων με μεταπτυχιακούς τίτλους στην αθλητική διατροφή για παραβίαση του άρθρου 414 του Π.Κ. για παράνομη άσκηση επαγγέλματος (σας επισυνάπτουμε μερικές από αυτές ανωνυμοποιημένες). Οι ισχυρισμοί περί κατοχή τίτλων απορρίπτονται από τα δικαστήρια της ουσίας, λόγω της έλλειψης της τυπικής προϋπόθεσης της Βεβαίωσης Άσκησης Επαγγέλματος.
 • Στο αμέσως επόμενο εδάφιο 2 του υπό διαβούλευση άρθρου αναφορικά με τις υπηρεσίες μάλαξης (μασάζ), φυσιοθεραπείας ή κινησιοθεραπείας, αυτές αποδίδονται αποκλειστικά σε φυσικοθεραπευτές που κατέχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (εδώ οι ισχύουσες διατάξεις είναι πιο ισχυρές από τις διατάξεις που αφορούν τους Διαιτολόγους Διατροφολόγους;)
 • Απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε επιπλέον προϋπόθεση λειτουργίας διαιτολογικού γραφείου σύμφωνα με την υπ’αριθμόν 3215/1998 (ΦΕΚ Β' 655/30.6.1998) απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας Μονάδων αδυνατίσματος και διαιτολογικών Μονάδων.), ήτοι ύπαρξη ζυγού, ηλεκτρονικού υπολογιστή κ.λ.π.

Θα πρέπει να τονίσουμε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά σε παραπέρα όρους και προϋποθέσεις για την παροχή υπηρεσιών διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας. Σε αντίθεση με την υ.α. 3215/3-6-98 (ΦΕΚ 655 τ. Β /30-6-98) και τροποποιήσεις της όπου μαζί με την προϋπόθεση ύπαρξης Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Διαιτολόγου Διατροφολόγου συνυπάρχουν ένα πλήθος άλλων τεχνικών προϋποθέσεων που εξασφαλίζουν σε ένα ελάχιστο βαθμό, όρους ορθής και ασφαλούς παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες με σκοπό την διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Δεύτερον θα θέλαμε επίσης να εκφράσουμε τον σοβαρό προβληματισμό μας για το περιεχόμενο της παραγράφου 2 του υπό διαβούλευση άρθρου 74  όπου αναφέρεται ότι :
”Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να εγκαθιστούν, για χρήση από τα μέλη τους, μηχανήματα αυτόματης παρασκευής – πώλησης τροφίμων και ποτών, καθώς και να πωλούν στα μέλη τους τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά, ύστερα από γνωστοποίηση σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 12 της υπ’ αριθ. 16228/17-05-2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄ 1723) και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.”

Δυστυχώς σε αυτή την κατηγορία των τυποποιημένων τροφίμων και ποτών περιέχονται και προϊόντα υποκατάστατα γεύματος τα οποία διακινούνται μέσω εταιριών με Πολυεπίπεδου Μάρκετινγκ/Δικτυακού Μάρκετινγκ. Η προώθηση και σύσταση προς τους καταναλωτές γίνεται σχεδόν αποκλειστικά από μη ειδικευμένους  προωθητές. Αξίζει να τονίσουμε εδώ ότι στη παγκόσμια βιβλιογραφία υπάρχουν αναφορές για σημαντικές βλάβες στη υγεία καταναλωτών που χρησιμοποίησαν προϊόντα που διακινούνται ΚΑΙ στην Ελληνική αγορά με την ιδιότητα του τυποποιημένου τροφίμου / ποτού/ ροφήματος.

Όλα τα παραπάνω δεν ρυθμίζουν τους κανόνες λειτουργίας των Γυμναστηρίων και ιδιωτικών σχολών εκμάθησης αθλημάτων αλλά διαλύουν κάθε έννοια ελέγχου και νομιμότητας σε ότι αφορά υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας. Παραδίδουν την υγεία των πολιτών στα χέρια επιχειρηματιών και εγκαταλείπουν στην τύχη τους όλους τους καταναλωτές χωρίς καμία απολύτως προστασία.

Κατόπιν όλως αυτών ζητάμε ζητάμε  

Την τροποποίηση του εδάφιου β της παραγράφου 1 του άρθρου 74 από “(β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213) ή πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα Σ.Ε.Φ.Α.Α ή Τ.Ε.Φ.Α.Α ελληνικού ή ισότιμου Α.Ε.Ι, με ειδίκευση στην αθλητική διατροφή,”

σε

“(β) υπηρεσίες διατροφικής υποστήριξης και διαιτολογίας, εφόσον απασχολούν διαιτολόγο – διατροφολόγο που κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, σύμφωνα με το π.δ. 133/2014 (Α΄ 213) και με τις προϋποθέσεις της υπ’αριθμόν 3215/1998 (ΦΕΚ Β' 655/30.6.1998) απόφασης του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας (Προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας Μονάδων αδυνατίσματος και διαιτολογικών Μονάδων.),”

Και

Την τροποποίηση της παραγράφου 2 του αρ. 74 από

”Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να εγκαθιστούν, για χρήση από τα μέλη τους, μηχανήματα αυτόματης παρασκευής – πώλησης τροφίμων και ποτών, καθώς και να πωλούν στα μέλη τους τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά, ύστερα από γνωστοποίηση σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 12 της υπ’ αριθ. 16228/17-05-2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄ 1723) και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.”
σε

”Τα ιδιωτικά γυμναστήρια και οι ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων επιτρέπεται να εγκαθιστούν, για χρήση από τα μέλη τους, μηχανήματα αυτόματης παρασκευής – πώλησης τροφίμων και ποτών, καθώς και να πωλούν στα μέλη τους τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά, που δεν αφορούν την διαχείριση ή την σύσταση του σωματικού βάρους,  ύστερα από γνωστοποίηση σύμφωνα με τα άρθρα 10 και 12 της υπ’ αριθ. 16228/17-05-2017 κοινής απόφασης των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β΄ 1723) και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.”

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

    

Σελίδα 1 από 19

Επικοινωνία

til τηλ: 2109966896

fax φαξ: 2111830565

email info@ed-de.gr

map  Λεβιδίου 23

       Αθήνα 10442

       Ελλάδα

ΔΣ ΕΔΔΕ

Πρόεδρος: Κανελλάκης Σπυρίδων

Αντιπρόεδρος: Δημοσθενόπουλος Χάρης

Γραμματέας: Τσιρώνης Βασιλης

Ταμίας: Τσιούδας Θανάσης

Μέλη:

Μανωλαράκης Μανώλης
Υδραίος Γιάννης
Ζουμπανέας Ευάγγελος

Συνδεθείτε μαζί μας

Κοινωνικά δίκτυα

facebookFacebook

twitterTwitter

youtubeYoutube 

Σύνδεση

Δεν είναι δυνατή η σύνδεαση